Ons weekprogramma biedt een sessie 'Talent in Actie' aan. Hier gaan patiënten samen met een verpleegkundige, een therapeut en een ervaringsdeskundige in gesprek rond verschillende thema's die met 'zorg' en 'herstel' te maken hebben.
Vanuit deze gesprekken ontstaan heel vaak projecten.
Deze projecten hebben een dubbele insteek:
- het ontdekken van krachten en talenten bij de patiënten, ze hierin stimuleren, wat hun vertrouwen doet toenemen en het herstelproces ten goede komt
- de zorgnoden van de zorgvragers beter in kaart brengen door hun bekommernissen, kritische bedenkingen en aanbevelingen ter harte te nemen zodat zorgvraag en zorgaanbod nog beter op elkaar kunnen afgestemd worden.
Zo hebben de patiënten op 6/3/2018 een debatvoormiddag georganiseerd op afdeling Sint-Godelieve (zorgaanbod gericht op herstelvisie), waarbij naast alle patiënten en personeel van deze afdeling, ook de algemeen directeur, de hoofdgeneesheer, de directeur zorg en de kwaliteitscoördinator aan deelgenomen hebben.
Aan de hand van verschillende stellingen werd er tussen voor- en tegenstanders in kleine groepjes gedebatteerd. Deze debatten werden in een verslag neergeschreven.
Dit initiatief heeft zich nu toegespitst op afdeling St-Godelieve (60 patiënten). Echter de 'herstelvisie' wordt door heel de organisatie gedragen. Zo heeft ons initiatief ook de aandacht van de opnameafdeling getrokken. Het is als het ware een kruisbestuiving die ons heel aanbod van zorg ten goede komt.
Na deze eerste debatvoormiddag staat er op 6/6/2018 een tweede gepland. De resultaten van deze debatten kennen hun vervolg binnen de verschillende geledingen van onze organisatie waarbij de patiënten actief betrokken blijven. Op deze manier blijven deze 'breed gedragen' initiatieven geen éénmalige gebeurtenis en dragen zij, in een continue bottom-up en top-down relatie, bij aan zorgverbetering.