6 juni

Meester Jef . 81 jaar

Verhaal van een bewoner in het woonzorgcentrum Meester Jef is een goedlachse 81-jarige man. Hij heeft veel geluk gehad in het leven. Een warme thuis, een mooie loopbaan als (hoofd)onderwijzer in zijn gemeente, een schat van vrouw en drie mooie dochters en 4 schitterende kleinkinderen die hun opa op handen dragen.

Vorig jaar heeft het noodlot echter toegeslagen en heeft meester Jef afscheid moeten nemen van Alice, zijn vrouw. Omringd door zijn gezin en uitgebreide vrienden- en kenniskring en ondersteund door fantastische eerstelijnsmedewerkers, probeert Jef een leven op te bouwen als kranige tachtiger.

6 weken terug heeft meester Jef een trombose gehad waardoor hij nu heel wat krachtverlies heeft in zijn rechterarm en –been. Na de revalidatie werd beslist om ‘op kortverblijf’ te gaan in het rusthuis in de stad. Meester Jef kwijnt stilaan weg. Hij mist zijn thuis, zijn kippen, de losse praatjes met de buren, … en zit vaak voor zich uit te staren. Hij is ook niet langer ‘meester Jef’, maar Jozef omdat dit op zijn paspoort staat. Eén verzorgende Kristel kent ‘meester Jef’ en spreekt hem ook zo aan. Elke keer als ze hem aanspreekt, gaan zijn ogen blinken en gaat hij net iets rechter zitten.

Tijdens één van de nachten ligt Jef te piekeren en is hij weemoedig. Kristel, die nachtdienst heeft, zoekt de tijd om even bij Jef te gaan zitten, zijn hand vast te houden, zijn tranen op te vangen en te luisteren naar verhalen van vroeger. Een klein gebaar, maar zo ontzettend belangrijk!

© 2018 What Matters To You Algemene voorwaarden