WOENSDAG 6 juni 2018

WMTY-publieksprijs van UZ Leuven: De VR-bril van het Prosateam

VR-bril bij kinderen binnen UZ Leuven: winnend project van het Prosateam

Koen Vanhonsebrouck, vertegenwoordiger van het Prosateam, licht toe:
‘In januari 2018 hebben we een innovatief systeem geïntroduceerd om pijn te bestrijden bij kinderen: de virtualrealitybril. We hebben gemerkt dat die nieuwe technologie een groot effect heeft op de angst en de pijn van de kinderen. 

Wij gebruiken de bril voornamelijk bij kinderen die geprikt moeten worden, bijvoorbeeld voor een bloedname, het plaatsen van een infuus of het toedienen van een subcutane injectie. De VR-bril zorgt voor afleiding, waardoor patiënten minder gefocust zijn op de handeling waar ze tegenop kijken: wondzorg, een onderzoek of een andere medische handeling.

Wat we in de praktijk zien, is dat met de VR-bril kinderen die bij voorgaande bloednames vastgehouden of gefixeerd moesten worden, nu na wat uitleg en het winnen van hun vertrouwen, bijna spontaan hun arm aanbieden. Wanneer ze opnieuw langskomen, vragen ze zelf naar de bril en is de angst voor de prik al heel wat minder.

Door het overweldigend positieve effect hebben we binnen het kinderziekenhuis het aantal VR-brillen sterk uitgebreid. Zo kunnen alle kinderen die in UZ Leuven worden behandeld, op de meest optimale manier geholpen worden bij hun angsten en pijn. Er liggen brillen op de raadpleging, de dagzaal, verschillende hospitalisatie-eenheden en ook op spoedgevallen waar er jaarlijks tot 10.000 kinderen onder de 16 jaar binnenkomen.

Ondertussen breidt de vraag naar en het gebruik van de VR-bril in UZ Leuven zich verder uit naar de volwassen patiëntenpopulatie. We worden meer dan eens gecontacteerd om volwassen patiënten die een uitgebreide wondzorg moeten krijgen, te helpen. Met de bril kunnen we de soms pijnlijke verzorging toch wat meer comfortabel maken, door de patiënten af te leiden van de pijn. 

Wat begonnen is als een opportuniteit om met iets innovatiefs te beginnen, leeft nu tot in het hart van onze kinderafdelingen. Het is een deel geworden van de zorg, waarmee we een extra dimensie kunnen geven aan de kwaliteit van de zorg voor het kind.’

© 2018 What Matters To You Algemene voorwaarden